Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο: Μια Ασπίδα της Ανθρώπινης Υγείας

εξαιρετικό παρθένο ασπίδα

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο: Μια Ασπίδα της Ανθρώπινης Υγείας

Σύμφωνα με μελέτες, έχει αποδειχθεί περίτρανα πώς το ελαιόλαδο βοηθά κατά του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

Το ελαιόλαδο αρχικά βοηθά στη μείωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες αυξάνουν το οξειδωτικό στρες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Συγκεκριμένα, οι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά ενεργά πτητικά κύτταρα, τα οποία αποτελούνται από μόρια τα οποία δεν είναι ζεύγη ηλεκτρονίων. Τα κύτταρα δεν «θέλουν» να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση και, ως εκ τούτου, ψάχνουν κάπου στο σώμα για να βρουν σταθερές, ίσως και ευάλωτες περιοχές από τις οποίες μπορούν να «κλέψουν» ηλεκτρόνια.

Πώς το ελαιόλαδο συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών;

Το φαγητό είναι μια από τις πλούσιες βιο-διαθέσιμες πηγές αντιοξειδωτικών για τον ανθρώπινο οργανισμό, με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να είναι ένα από τα πιο ισχυρά σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 στο περιοδικό Food Chemistry, τα φαινολικά οξέα, οι φαινολικές αλκοόλες, οι λιγνάνες και οι φλαβόνες είναι τα τέσσερα στοιχεία που έχει το ελαιόλαδο και θεωρούνται πολύ σημαντικά. Αν και είναι πιθανό να οφείλεται στη συνεργιστική δράση όλων των ενώσεων του ελαιολάδου, σύμφωνα με έρευνες, οι φαινόλες του (τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη) και τα κλάσματά τους (3,4-DHPEA-EA και 3,4-DHPEA-EDA) είναι ενώσεις που αναγνωρίζονται ως τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry, οι ερευνητές δοκίμασαν πολλές ποικιλίες ελαιολάδου για να αξιολογήσουν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Όλα τα ελαιόλαδα που αναλύθηκαν έδειξαν ισχυρή δράση κατά των ελεύθερων ριζών.

Μια άλλη, πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2015 στο περιοδικό Journal of Food Composition and Analysis, εξέτασε μια σειρά από 32 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα για να μετρήσει την αντιοξειδωτική τους ικανότητα. Συνολικά, η συνολική αντιοξειδωτική δράση σε αυτό το δείγμα EVOOs αποδόθηκε στην πολυφαινολική υδροξυτυροσόλη μαζί με την περιεκτικότητα σε άλφα-τοκοφερόλη.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν ότι η πικρία των δειγμάτων ήταν χαρακτηριστικό των ελαίων υψηλότερης ποιότητας. Επομένως, η επιλογή ενός ελαιολάδου με πικρές πικάντικες νότες θα προσφέρει περισσότερη αντιοξειδωτική αξία και υποδεικνύει ένα έμμεσο μέτρο της ποιότητας του ελαιολάδου.

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 στο περιοδικό Food & Function έδειξε ότι οι πολυφαινολικές ενώσεις στο ελαιόλαδο (3,4-DHPEA-EA και 3,4-DHPEA-EDA) προστατεύουν σημαντικά τα ερυθρά αιμοσφαίρια από το οξειδωτικό στρες. Όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή, την υπεροξείδωση των λιπιδίων και το λιπιδικό προφίλ στη στεφανιαία νόσο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό για την πρόληψη ασθενειών όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η βρογχοπνευμονική δυσπλασία, η περιφερική λευχαιμία και η νεκρωτική εντεροκολίτιδα σε βρέφη με πολύ χαμηλό βάρος γέννησης.

Πώς το ελαιόλαδο βοηθά το κεντρικό νευρικό σύστημα;

Μια μελέτη στο Food Science and Technology αναφέρει: “Αυτό οφείλεται κυρίως στις υψηλές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και στην εγγενώς υψηλή ροή ενεργών ειδών οξυγόνου (ROS). Ένας άλλος λόγος για το οξειδωτικό στρες είναι το χαμηλό επίπεδο των ενδογενών αντιοξειδωτικών ενζύμων στο κεντρικό νευρικό σύστημα σε σύγκριση με άλλους ιστούς και η υψηλή κατανάλωση οξυγόνου.”

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στο οξειδωτικό στρες του κεντρικού νευρικού συστήματος, ιδιαίτερα στα επίπεδα του υπεροξειδίου των λιπιδίων στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην καλύτερη σύνθεση των λιπαρών οξέων σε αυτό (ειδικά εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ). Έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τις αντιοξειδωτικές δραστηριότητες των ενζύμων, τα οποία μετριάζουν την οξειδωτική βλάβη που οδηγεί σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

 

Source:

oliveoiltimes.com

References:

Phenolic compounds and antioxidant capacity of virgin olive oil
Nutritional quality assessment of extra virgin olive oil from the Italian retail market: Do natural antioxidants satisfy EFSA health claims?
Effects of the olive oil phenol metabolite 3,4-DHPEA-EDAH2 on human erythrocyte oxidative damage
Exclusive olive oil consumption has a protective effect on coronary artery disease; overview of the THISEAS study
Neonatal Outcomes of very low birth weight infants who received enteral nutrition with and without olive oil support
Extra virgin olive oil modulates brain docosahexaenoic acid level and oxidative damage caused by 2,4-Dichlorophenoxyacetic acid in rats

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.